Boyabat “Avara Türbesi”
Boyabat Avara, Alibeyli Köyü’nün bir mahallesidir. Boyabat Avara Türbesi, köyün arkasındaki küçük tepenin batı yamacında, ağaçlar arasında bulunmaktadır.Türbenin üst tarafındaki düzlükte her yıl yağmur duası yapılır. Bu vesileyle kurban kesilir ve binlerce kişiye etli pilav ile keşkek ikram edilir.
Diğer köylerde bu tür etkinlikler için köylülerden para toplanırken (salma), Avara’da böyle bir uygulama yoktur. Herkes gönlünden kopanı verir. Boyabat Daylı, Alibeyli ve Bağlıca köyleri ile ilçe merkezinden gelen kişiler de kurbanlık, pirinç, yağ, yoğurt ve ayran gibi yardımlarda bulunur.Türbenin bakımını yaklaşık 80 yaşındaki Makbule Teyze üstlenmektedir.

Anlattığına göre:
-
- Türbede yatan kişinin, Boyabat Daylı Türbesi‘nde yatan zatın kardeşi olduğu söylenmektedir.
- Bir diğer kardeşlerinin de Alibeyli Köyü’nde bulunduğuna inanılır.
- Türbenin bakımını eskiden eşinin ailesi yaparken, şimdi kendisi sürdürmektedir.
- Her yıl kurban kesilip dua edilir.
- Türbeyi özellikle çocuğu olmayan kadınların ziyaret ettiği belirtilmektedir.
- Türbe yaklaşık 4 × 4 metre (16 m²) büyüklüğündedir. Tuğladan yapılmış olup üzeri ahşap çatılıdır.
- Mezarın ayak ucunda bir testi bulunmaktadır; metinde bunun ne amaçla oraya konulduğunun bilinmediği ifade edilmektedir




